Mulți dintre infractorii români care spărgeau locuințe în străinătate s-au mutat definitiv în țările în care obișnuiau să comită infracțiuni. Conform anchetatorilor specializați în destructurarea grupărilor criminale violente, aceștia și-au întemeiat familii și au devenit cetățeni ai acestor state cu acte în regulă.
După anul 2007, când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, mulți cetățeni români au plecat la muncă în străinătate. Totuși, odată cu aceștia, au luat drumul Europei și o grămadă de răufăcători, majoritatea hoți, proxeneți și prostituate.
Aceștia își aduceau câștigurile acasă, astfel că, pe străzile multor orașe de provincie, au apărut mașini de zeci de mii de euro, care erau parcate în fața unor imobile proaspăt construite.
Adjunctul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, comisarul șef Cristian Gheorghe, a explicat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că atunci când România a început să exporte infracționalitate, mulți dintre răufăcătorii care au plecat erau ”specializați” în spargeri de locuințe. Aceștia au câștigat sume mari de bani, care ani la rând au fost investite în țară.
Ofițerul susține însă că, în ultimii ani, spărgătorii au renunțat să revină în România și au rămas în străinătate, unde s-au așezat cu familii cu tot și, mai mult, unii au obținut și cetățenie.
„Au rămas acolo, au făcut copii, unii au devenit cetățeni. Cei mai mulți au fost spărgători, pentru că a fost o infracțiune cu care le-a mers bine. Totuși, majoritatea au renunțat și s-au apucat de infracțiuni informatice. Pentru autorități este mai dificil să-i prindă iar faptele de acest gen le aduc mulți bani”, a explicat comisarul șef Cristian Gheorghe.
Adjunctul Direcției de Investigații Criminale a spus că reorientarea hoților s-a produs și pe fondul profesionalizării anchetatorilor.
„Profesionalizarea polițiștilor i-a făcut pe majoritatea răufăcătorilor români care acționează în străinătate să lase furturile, în condițiile în care cei mai mulți erau spărgători, și să se apuce de infracțiuni informatice. De pe urma acestui gen de fapte se câștigă bine, iar riscul să fie prinși sunt ceva mai mici”, a mai spus ofițerul.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: